Kako otroka navdušiti nad vrtnarjenjem?

Kako otroka navdušiti nad vrtnarjenjem?

Vrtnarjenje z otroki je več kot le zabavna dejavnost. To je naloga, ki uči pomembne življenjske lekcije, kot so odgovornost in skrb. Vrtnarjenje spodbuja tudi samostojnost, ljubezen do našega planeta, omogoča raziskovanje in ustvarjanje, hkrati pa je odlična veščina, ki jo lahko uporabljajo do konca življenja. Študije so pokazale, da vrtnarjenje prinaša vseživljenjske koristi za zdravje, vključno z zmerno telesno vadbo, izpostavljenostjo zdravi hrani in spretnostmi, ki jih bodo vaši otroci uporabljali vse življenje. Če otroke seznanite z gojenjem lastne hrane, bodo pogosteje jedli sadje in zelenjavo, kar bo pripomoglo k bolj zdravemu življenjskemu slogu.

 

ZAČNITE Z MAJHNIMI PROJEKTI

 

Imejte v mislih, da majhni otroci še niso dovolj stari za velike projekte. Njihova pozornost je še vedno kratkotrajna in še ne morejo slediti konceptu dolgoročnega dela in nagrajevanja. Z drugimi besedami, ne začnite s prevelikim projektom!

Začnite z majhnimi projekti, ki jim lahko sledijo in v njih uživajo. Če želite, lahko začnete z rastlinami v lončkih in ne na vrtu. Lahko pa se omejite na eno vrtno gredico ali pa vsakemu otroku dodelite eno parcelo z enim pridelkom.

Takšni cilji bodo bolj realistični, zato bodo pritegnili njihovo pozornost in jim pomagali slediti ciljem ter (dobesedno) žeti sadove!

 

 

DAJTE JIM GLAS V PROCESU

 

Eden od dobrih načinov, kako otroka navdušiti za vrtnarjenje, je, da mu daste možnost, da sodeluje v vsakem koraku procesa. Naj izbere, kaj želi posaditi, na primer prigrizek, ki mu je všeč. Če ima otrok rad rože, mu pomagajte izbrati vrsto, ki cveti v njegovi najljubši barvi.

Predlagajte tudi pridelek, ki bo vodil do dejavnosti, v kateri uživajo, na primer buče, ki jih lahko pred nočjo čarovnic skupaj izdolbete v svetilko.

 

 

NAJ UŽIVAJO V NAGRADAH ZA SVOJE DELO

 

Poskrbite, da bodo otroci v celoti uživali v sadovih svojega dela. Skupaj uživajte v hrani z vrta in jih vključite v kuhanje. Pokažite jim, kako na vrtu nabrati zelenjavo, jo oprati in pripraviti.

Poskusite pripraviti recept iz živil, ki ste jih skupaj pridelali, na primer bučno pito ali pico z domačo paradižnikovo omako.

Če so na vašem vrtu tudi rože, naredite šopek za dom in delite rože s prijatelji. Vaš otrok bo morda užival tudi v izdelavi cvetlične knjige in stiskanju cvetov, ki jih je vzgojil na svoji prvi vrtni parceli.

 

 

IZBERITE RASTLINE, KI SO DOBRE KOT PRIGRIZKI

 

Če je kaj bolj zabavno od tega, da vaš vrt raste, je to, da lahko jeste hrano, ki ste jo sami pridelali. Otroci radi jedo hrano z vrta. Posadite različno sadje, zelenjavo in zelišča, ki jih lahko otroci naberejo in uživajo, kadarkoli ste na dvorišču. Med najbolj priljubljenimi so paradižnik, jagode, korenje, zelenje in celo užitno cvetje.

 

 

PRISKRBITE JIM LASTNO ORODJE

 

Priskrbite jim lastno orodje, kot so vrtnarske rokavice, vedro, motika in lopata. To bo pomagalo pri njihovi samostojnosti in motivaciji. Gojenje rastlin bodo sprejeli kot osebni projekt in bodo še bolj ponosni, ko bodo njihove rastline končno zacvetele.

Preskočite poceni plastične različice za otroke in jim priskrbite pravo orodje, s katerim bodo lahko učinkovito delali - pazite le, da jih boste nadzorovali, da se slučajno ne poškodujejo.

 

Pri tem vam bodo pomagale otroške rokavice za vrtnarjenje Fudge – udobne zaščitne rokavice iz najlona bodo vašega malčka ščitile pred umazanijo, pa tudi pred fizičnimi poškodbami. Ker imajo na dlani tudi premaz iz lateksa, mu stvari ne bodo polzele iz rok, hkrati pa dodatna plast predstavlja dodatno zaščito. Na voljo so v dveh velikostnih številkah za mlajše in starejše otroke, in treh barvnih kombinacijah. Vse možnosti si lahko pogledate tukaj.

 

 

Povezane vsebine: 

Povezane novice

op zaščitna otroška oblačila letošnje jeseni

Igra v naravi prinaša otrokom številne življenjske lekcije, v njih vzbuja ljubezen do narave in ustvarja čudovite spomine. Vse to je dobro za zdravje vašega malčka, ne pa nujno tudi za vaše živce. Če želite vašega malčka zaščititi pred umazanijo in poškodbami, imamo nekaj izdelkov za vas. Oblecite jih v oblačila, ki so bila zasnovana in preizkušena kot najboljša za igro na prostem. Ne samo, da jim bo udobno ter bodo zaščiteni pred žuželkami in vremenskimi vplivi, bolj varni bodo tudi pred udarci in odrgninami. 

Kako obleči otroka za raziskovanje v naravi v deževnih dneh?

Včasih nas med vročimi poletnimi dnevi preseneti nenadna ohladitev in z njo mokro vreme. Če ste v dilemi, kako svojega malčka obleči kadar je poletno vreme muhasto, niste edini. To so naši nasveti o oblačilih za vaše otroke, ko topli dnevi postanejo mokri.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih