Učinkovitost zaščite - Trda kapa vs. čelada?

Učinkovitost zaščite - Trda kapa vs. čelada?

Poškodbe glave so pogosto resne in prepogosto ogrožajo življenje. Pri delu v nevarnih panogah je pomembno, da ste vi in vaši zaposleni zaščiteni z določeno obliko zaščite glave, kot sta trda kapa ali zaščitna čelada. Zaščitna čelada je povsem druga vrsta osebne varovalne opreme kot trde kape in imajo drugačne varnostne funkcije, zato je pomembno, da razumete razlike med njima. Kakšna je torej razlika med varnostno trdo kapo in zaščitno čelado?

 

Trde kape

Trde kape so varnostna oprema, ki uporabnika ščiti pred manjšimi udarci v glavo in odrgninami, ne pa pred padajočimi ali letečimi predmeti. Trde kape so primerne, kadar obstaja nevarnost udarca glave v nepremične predmete, kot so nizki stropi, spodnji del vozila (zlasti za mehanike) in nadzemni cevovodi.

Glavo ščiti odstranljivi varnostni vložek kape in ne sama kapa iz blaga. To omogoča enostavno čiščenje in tehnike prilagajanja, kot je vezenje.

 

Učinkovitost zaščite

Te kape, znane tudi pod imenom "bump hat", so poceni in enostavne za nošenje, skoraj kot varnostna različica bejzbolske kape, vendar niso namenjene res velikim tveganjem zaradi udarcev.

Kapa za zaščito pred udarci vas ščiti pred nepremičnimi predmeti. Kot pove že ime v angleščini, so namenjene zgolj zaščiti pred udarci z glavo, ne pa tudi pred udarci drugih predmetov v glavo.

 

Življenjska doba

Preizkus lupine lahko opravite tako, da jo na trdo površino pritisnete z obema rokama. Če se material odbije nazaj, je pokrovček še vedno učinkovit. Primerjajte z elastičnostjo nove lupine. Če nima enakih lastnosti ali ima razpoke, jo je treba zamenjati.

 

Enostavnost uporabe

Trde kape niso tako visoke kot čelade in zato ne povečujejo višine vaše glave. Tako zmanjšujejo možnost trkov v predmete. V primerjavi z zaščitnimi čeladami so trde kape lažje in ne ovirajo vidnega polja.

 

 

Trde kape predstavljajo osnovno zaščito vaše glave, ko nevarnost za udarce v glavo ni velika. Kadar obstaja nevarnost trka s premikajočimi se predmeti, pa moramo uporabiti zaščitno čelado.

 

 

 

Zaščitne čelade

Zaščitne čelade so bistven del osebne varovalne opreme (OVO). Narejene so iz trdih materialov, kot so polimer, kovina ali pa steklena vlakna. Uporabnika varuje pri delu na mestih, kjer razbitine in padajoči predmeti povzročajo potencialno nevarnost za poškodbe glave.

Zaščitne čelade, ki so obvezne na gradbiščih, lahko prenesejo večje udarce in zaščitijo glavo uporabnika pred udarci.

 

Učinkovitost zaščite

Zaščitne čelade so namenjene zaščiti pred udarci, ki bi sicer povzročili resne poškodbe glave ali celo smrt. Ščitijo vas tako, da absorbirajo udarce in ob pravilni nošnji zagotavljajo najboljšo zaščito glave. Zaščitne čelade so odporne na prodiranje, padajoče predmete in ekstremno vročino.

 

 

Življenjska doba

Vaša zaščitna čelada bo vašo glavo lahko ščitila okrog 8 let. Sicer pa je življenjska doba vaše zaščitne čelade odvisna tudi od vašega delovnega okolja in njegovih dejavnikov, kot so:

 

  • izpostavljenost sončni svetlobi
  • ekstremne temperature
  • izpostavljenost kemikalijam
  • pogostost uporabe

 

 

Zaščitno čelado morate vsak dan pregledati in ugotoviti, ali je treba zamenjati lupino, vzmetenje ali pa celo celotno enoto. Prav tako morate zaščitno čelado zamenjati, če je utrpela udarec.

Zamenjajte jo, če na njej opazite:

 

  • razpoke
  • vdolbine
  • ureznine
  • raztrgane trakove
  • raztrganine
  • slabšo prožnost

Vročina, sončna svetloba in izpostavljenost kemikalijam prav tako vplivajo na vašo zaščitno čelado. Zaradi njih lahko lupina postane kredasta, načeta in manj prožna.

 

Enostavnost uporabe

Zaščitna čelada ima veliko prilagodljivih funkcij, zato jo je potrebno dobro namestiti, da je udobna. Pod zaščitno čelado za večje udobje lahko nosite bandane, kape in kapuce, če so na vrhu glave ta pokrivala gladka. Prepričajte se, da se izogibate točkam pritiska. Najbolj pomembno je, da se vam zaščitna čelada dobro prilega, ne opleta na vaši glavi in ni poškodovana.

 

Zaključek

Tako zaščitne čelade kot trde kape zagotavljajo določeno raven zaščite glave. Kaj potrebujete za svojo panogo, je odvisno od potencialnih nevarnosti, ki ste jim vi in vaši delavci izpostavljeni. Vrsta zaščite glave, ki jo potrebujete, je odvisna od delovnega mesta in delovnega okolja.

 

Če obstaja nevarnost močnih udarcev, je zaščitna čelada nujno potrebna. Za zaščito pred manjšimi udarci v glavo in urezninami lahko uporabljate le kape. Pokrivalo je vedno dobra ideja, saj vas še posebej v poletnih mesecih varuje tudi pred vremenskimi razmerami, kot je močno sonce.
Tukaj si lahko pogledate vsa naša pokrivala.

 

Povezane vsebine: 

Povezane novice

 

Varnost je bila vedno zelo pomembno vprašanje v vseh industrijskih dejavnostih, tako v gradbeništvu, kot tudi drugje. Navsezadnje to ni običajno pisarniško delo in zahteva nekatere previdnostne ukrepe.  Bolje, kot so delavci opremljeni, manj je možnosti za nesreče in poškodbe na gradbišču.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih