Zakaj je ustrezna zaščita za glavo pomembna?

 

Varnost je bila vedno zelo pomembno vprašanje v vseh industrijskih dejavnostih, tako v gradbeništvu, kot tudi drugje. Navsezadnje to ni običajno pisarniško delo in zahteva nekatere previdnostne ukrepe.  Bolje, kot so delavci opremljeni, manj je možnosti za nesreče in poškodbe na gradbišču.

Čelada V-Gard 930 zračna bela

 

Glava je edini ud človeškega telesa, ki je v celoti obdan s kostmi. Že to nam lahko pove, kako pomembno je zaščititi zelo pomembno delujočo komponento našega telesa, možgane.
Trdi klobuki ali varnostne čelade so prva obrambna linija pred poškodbami glave, vendar delujejo le, če so pravilno uporabljeni. Zato lahko z gotovostjo trdimo, da varnostna čelada rešuje življenja in zmanjšuje tveganje za poškodbe možganov.

 

Večini poškodb glave se lahko izognemo, če izberemo, uporabljamo in vzdržujemo ustrezno zaščito glave. 
Kot lahko potrdi vsakdo, ki je kdaj v življenju obiskal gradbišče, ob vstopu na delovišče nekateri delavci ne upoštevajo povsem znakov, ki zahtevajo, da si nadenejo varnostno čelado ali trdo kapo.
Razlogi za to so lahko različni, večkrat se delavci izognejo nošenju zaščitne čelade zaradi udobja ali pa preprosto ne upoštevajo pravil gradbišča zaradi pomanjkljivih informacij.

 

Vendar pa je po slovenski zakonodaji nošenje čelade obvezno za vse osebe, ki se iz kakršnegakoli vzroka mudijo na gradbišču, kjer obstaja možnost padca predmetov na glavo, padca v globino večjo od 1 m ali udarca v glavo ob oviro v prostoru, ali je v varnostnem načrtu ugotovljena možnost za poškodbo glave zaradi drugih vzrokov. To pomeni, da morajo poleg delavcev zaščitno čelado nositi tudi vsi obiskovalci gradbišča.

 

 

 

 

Zaščita pred poškodbami glave

 

Najbolj očiten razlog nošenja zaščitne čelade je seveda zaščita pred poškodbami glave. Zaščitna čelada pa poleg glave zaščiti tudi oči, obraz in vrat. Zaščitna čelada je najboljša obramba pred padajočimi predmeti, kakršnimi koli neželenimi udarci, praskami in celo izpostavljenostjo električni energiji.

 

Nošenje zaščitne čelade je zato obvezna zahteva, ki jo morajo po zakonodaji upoštevati vsi delodajalci. Svojim delavcem morajo zagotoviti trde kape ali zaščitne čelade in se prepričati, da jih nosijo. Ker v povprečju več sto delavcev na leto utrpi smrtne poškodbe glave, so zaščitne čelade ključni elementi varnosti na delovišču.

 

Industrijska zaščita

 

Na nekaterih industrijskih deloviščih so tveganja zaradi poškodb glave tako velika, da običajne industrijske varnostne čelade, ki ustrezajo zahtevam, ne zadostujejo za zadovoljivo stopnjo zaščite - na primer v industrijskih sektorjih, kot sta rudarstvo in gradbeništvo. V takih primerih je treba zaposlenim zagotoviti visoko zmogljivo industrijsko zaščitno čelado, ki jo sestavljata tudi lupina in naglavni trak z dobrimi absorpcijskimi lastnostmi in zaščito pred bočnimi udarci. Sestavljene morajo biti tudi iz zaščitnega oblazinjenja, ki absorbira energijo udarca in tako zmanjša sile, ki se prenašajo na uporabnikovo glavo. To oblazinjenje je običajno sestavljeno iz pene z elementi, kot je poliuretan.

 

 

Barve in nalepke za identifikacijo

 

Varnostna čelada je pogosto na voljo v različnih barvah, ki lahko pomenijo različne vloge. Te barvne oznake se razlikujejo od podjetja do podjetja. V velikih podjetjih nadzorniki večinoma ne poznajo vseh delavcev na gradbišču. Zato se za označevanje varnostnih čelad uporabljajo nalepke, etikete in označevalci, da se lahko pomembne informacije delijo in prenašajo brez zamud in napak. Zato so nalepke z logotipi podjetij na gradbiščih zelo pogoste.

 

Kvalitetna zaščitna čelada je ključnega pomena

 

Preverjeni in zelo zanesljivi statistični podatki o nezgodah pri delu kažejo, da so najpogostejši vzroki za poškodbe glave udarci padajočih predmetov ter udarci ob ostre in trde predmete.

Poškodbe, ki jih povzročijo takšni mehanski dogodki, lahko brutalno prizadenejo kožo na glavi, lobanjo, možgane in vrat ali celo hrbtenjačo.

Za popolno zaščito vedno nosite zaščitno čelado in ne pozabite, da lahko te poškodbe v skrajnih primerih povzročijo trajno invalidnost ali celo smrt, kar vam in vašim bližnjim povzroči nepopravljivo izgubo in trpljenje.

 

 

V kolikor potrebujete zanesljivo zaščitno čelado si lahko del naše ponudbe ogledate tukaj.

Z veseljem pa smo vam na voljo tudi s svetovanjem. Kontaktirajte našega specialista, pokličite na telefonsko številko 01 724 82 58 ali pa nam pišite na info@utg-vodnik.si in skupaj bomo našli rešitev, ki bo najbolj primerna za vas ali vaše zaposlene. 

 

Dejan Kešina

svetovalec za osebno varovalno opremo

MSA specialist

dejan.kesina@utg-vodnik.si

 

 

Povezane vsebine: 

Povezane novice

razlika med varnostnimi razredi pri zaščitni obutvi
Razlika med SB, S1, S1P, S2 in S3 na enostaven način

Eno najpogosteje zastavljenih vprašanj v zvezi z varnostno obutvijo: kakšna je razlika med S1, S1P, S2, S3 zaščitno obutvijo?
V tem članku boste izvedeli, kateri varnostni standard je najbolj primeren za vaš tip dela in vaše potrebe.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih