Kako se pripraviti na vrtnarjenje z otroki?

Kako se pripraviti na vrtnarjenje z otroki?

Bližajo se lepi in topli dnevi, katere lahko izkoristite tudi za poučno in zabavno druženje na vrtu z vašimi malčki. Tukaj je nekaj idej, ki bodo otrokom pomagale, da bo spomladanska igra na vrtu varna in prijetna.

 

1. BODITE POZORNI NA VREME

Spomladi, ki jo običajno zaznamujejo visoke temperature vendar tudi veliko deževja, je lahko vreme zelo nepredvidljivo. Poskrbite, da vaši najmlajši na vrtu ne bodo presenečeni, tako da spremljate napovedi in se zavedate hitro spreminjajočih se razmer.

 

2. OBLECITE SE ZA NERED

Eden od najboljših delov vrtnarjenja je sprejemanje umazanije! Stara oblačila, otroški kombinezon ali farmer hlače, otroške vrtne rokavice in seveda dobri gumijasti škornji ali vrtne cokle so lahko v veliko pomoč. Packanje je del igre, zato se ne bojte malo umazanije. Vašemu malčku bo celo koristila, on pa bo naravnost navdušen nad brezskrbno igro in ustvarjanjem!

 

3. POIŠČITE USTREZNO ORODJE

Od posod za zalivanje, pa do grabelj - pravo orodje otroške velikosti je pomembno za to, da je vrt prijeten, da se malčki lažje naučijo vrtnarskih spretnosti ter pridobijo občutek odgovornosti in lastništva. 

 

4. POGOVORITE SO O VARNOSTI RASTLIN

Vrtnarjenje je odlična priložnost, da otrokom pomagate razumeti razliko med užitnimi in neužitnimi (ali celo strupenimi) rastlinami. Katerih rastlin na vašem dvorišču ali v soseski se je treba izogibati? To je tudi odličen čas, da otroke opozorite, da je pomembno, da užitne pridelke pred okušanjem temeljito operete, čeprav bi najraje grizljali neposredno iz lončka s svežo solato.

 

5. DOLOČITE LOČENA OBMOČJA ZA UŽITNE PRIDELKE TER NEUŽITNE RASTLINE

Zlasti pri vrtnarjenju z otroki je bistveno, da so užitne in neužitne rastline (cvetje itd.) na ločenih, dobro opredeljenih prostorih, ki so jasno označeni. Mlade rastline, ki šele rastejo iz zemlje, so si lahko zelo podobne - na primer narcisa, ki še ne cveti, je precej podobna česnovemu stroku, prav tako tudi čebulice. Čeprav je čudovita spomladanska rastlina, so vsi deli narcise strupeni, zato si ne želite, da bi jo otrok (ali odrasli) pomotoma odtrgal z vrta in si jo privoščil za grizljanje.

 

6. NA VRTNIH POVRŠINAH PREVERITE VARNOSTNA TVEGANJA

Tudi če ste samo na svojem dvorišču, je vedno dobro, da na hitro pregledate vrtno območje in poiščete morebitne nevarnosti. Hiter pregled za stvari, kot so zarjaveli žeblji, kosi razbitih loncev itd. vam bo zagotovil miren spanec.

 

7. PRAKTICIRAJTE EKOLOŠKO VRTNARJENJE

Vrtnarjenje z otroki je še en dober razlog, da se izogibate kemikalijam in strupenim škropivom.

 

8. BODITE POZORNI NA ALERGIJE

Naj bo pomlad še tako lepa, sezonskih alergij je veliko - in to ne le pri odraslih! Spremljajte simptome alergij, kot so pretirano kihanje, srbenje ali izpuščaji. Opomnite svoje najmlajše, naj se ne dotikajo obraza in oči. Cvetni prah, plesni in zemljo pustite zunaj, tako da se po vrtnarjenju preoblečete oziroma slečete kombinezon ter dobro operete roke. 

 

9. OPAZUJTE SONCE

V tem letnem času, ko so temperature še vedno nekoliko hladne, a sije sonce, zlahka preživite dovolj časa na vrtu, da imate na koncu rožnata, od sonca opečena lica. Ko ste na vrtu z otroki, ne pozabite zagotoviti sence, nositi klobukov in krem za sončenje ter (kot vedno!) hidrirati, hidrirati, hidrirati!

 

10. POSKRBITE ZA VARNOST

Zaščitne rokavice za vaše najmlajše niso zgolj zaščita pred umazanijo, temveč bodo občutljive rokice vašega malčka zaščitile tudi pred piki žuželk, trnjem, koprivami, odrgninami in pred ostrimi površinami. Dobre otroške vrtne rokavice imajo na dlani tudi prevleko iz gume, kar še dodatno zaščiti malčkov oprijem. Prepričajte se, da vrtne rokavice vašemu otroku niso prevelike, saj ga bodo v tem primeru ovirale pri delu, kjer je potrebna natančnost in spretnost. Našo ponudbo otroških vrtnih rokavic si lahko ogledate tukaj.

 

 

Povezane vsebine: 

Povezane novice

Oblačila, ki rastejo? Ne, seveda ne. Vsaj ne v dobesednem pomenu besede. Vseeno pa bo naš otroški kombinezon vaš otrok lahko nosil dlje časa kot svoja ostala oblačila, saj ima ta regulacijske pripomočke. Ampak kaj točno to pomeni?

Kako otroka navdušiti nad vrtnarjenjem?

Vrtnarjenje z otroki je več kot le zabavna dejavnost. To je naloga, ki uči pomembne življenjske lekcije, kot so odgovornost in skrb. Vrtnarjenje spodbuja tudi samostojnost, ljubezen do našega planeta, omogoča raziskovanje in ustvarjanje, hkrati pa je odlična veščina, ki jo lahko uporabljajo do konca življenja. Študije so pokazale, da vrtnarjenje prinaša vseživljenjske koristi za zdravje, vključno z zmerno telesno vadbo, izpostavljenostjo zdravi hrani in spretnostmi, ki jih bodo vaši otroci uporabljali vse življenje. Če otroke seznanite z gojenjem lastne hrane, bodo pogosteje jedli sadje in zelenjavo, kar bo pripomoglo k bolj zdravemu življenjskemu slogu.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih