Kako barva vaše medicinske tunike vpliva na počutje pacientov?

Kako barva vaše medicinske tunike vpliva na počutje pacientov?

Znanstveniki že stoletja povezujejo barve s čustvenimi odzivi in počutjem. Mnoge raziskave potrjujejo, da imajo barve lahko velik vpliv ne le na počutje tistega, ki jih nosi, temveč tudi na vse ostale okrog njega. Lahko torej barve vaše medicinske tunike vplivajo na počutje pacientov? In če ja, katero barvo je najbolje izbrati?


Psihologija barv že dolgo igra pomembno vlogo pri oblikovanju notranjosti zdravstvenih ustanov, od sten in tal do miz in stolov. Barvne palete, ki spodbujajo mir in spokojnost (nežna modra, zelena in vijolična), so idealne za sobe bolnikov ali prostore za okrevanje, medtem ko so barve, ki izražajo mladost in veselje (živahna oranžna, rdeča in rumena), primerne za pediatrične prostore.

 

Raziskave v zdravstvu kažejo, da barva vpliva na rezultate zdravstvene oskrbe na več načinov, vključno z zmanjšanjem števila zdravniških napak, izboljšanjem rezultatov zdravljenja pacientov ter povečanjem morale in produktivnosti osebja. Vse to seveda vpliva na stanje in počutje pacientov, mnoge raziskave pa dokazujejo tudi, da lahko barve vplivajo na počutje pacientov tudi neposredno.


Študija iz leta 2018 je namreč pokazala močno povezavo med svetlimi barvami in pozitivnimi čustvi. Čeprav so pacienti tudi zavestno povezovali svetle barve s pozitivnimi čustvi, pa so ugotovili, da so te povezave še močnejše na podzavestni ravni. To dokazuje, da se večkrat niti ne zavedamo, kako močno lahko barve v resnici vplivajo na naše počutje.
 

Mavrica izbire

Povezava med barvo in zdravljenjem temelji na treh osnovnih lastnostih barve: odtenku, kromatičnosti (nasičenosti) in vrednosti (tonu ali svetlosti). Raziskovalci so ugotovili, da lahko spremembe katerega koli od teh treh elementov vplivajo na čustveni odziv na barvo. Psihologija barv povezuje človekovo vedenje in čustvovanje z barvami na te načine:

 

Modra

Modra je hladna in pomirjujoča barva, ki simbolizira nebo, morje in mir. Modra barva vzbuja občutke mirnosti, stabilnosti in zanesljivosti. Spodbuja občutke zaupanja in samozavesti.

 

Rumena

Rumena barva, ki pritegne pozornost, odraža energijo in toplino. Spodbuja umsko budnost ter simbolizira svežino in jasnost.

Črna

Črna predstavlja prefinjenost, eleganco in visoko modo zaradi svojega učinka vitkosti v oblačilih. Skrivnostna in profesionalna črna barva je povezana tudi z močjo in avtoriteto.

 

Bela

Bela izraža mladost in čistost. Bela je čista, sodobna in varna ter nakazuje preprostost, zaščito in dobroto.

 

Zelena

Zelena barva vzbuja občutke miru, sproščenosti in povezanosti z naravo. Predstavlja stabilnost, vztrajnost in ravnovesje, hkrati pa spodbuja misli na harmonijo in veselje.

 

Oranžna

Oranžna barva simbolizira toplino, ravnovesje in navdušenje, hkrati pa spodbuja srečo in ustvarjalnost. Oranžna barva je privlačna za oči in je znana po tem, da spodbuja apetit.

 

Rjava

Rjava kot zemeljski ton simbolizira naravo, varnost, zanesljivost in moč. Ustvari lahko prizemljen občutek udobja in topline. Rjava barva izraža tudi zgodovino in povezanost.

 

Vijolična

Vijolična barva združuje pomirjujoče elemente modre barve in moč rdeče barve. Povezana je s kraljevsko močjo in oblastjo ter nakazuje bogastvo, ekstravaganco in ponos. Vijolična je spodbudna in pomirjujoča barva.

 

 

Katerokoli barvo boste na koncu izbrali, je pomembno, da se najprej v njej dobro počutite vi. Vaše počutje bo namreč bolj vplivalo na vzdušje na delu, kot katerakoli barva, ki jo nosite.
V UTG Vodnik se zavedamo, da je delovna obleka ključnega pomena za dobro počutje na delovnem mestu. Ponujamo vam širok izbor medicinskih oblačil in izdelkov, ter svetle in barvite medicinske tunike po ugodni ceni.

 

Dober primer je medicinska tunika Bambina. Lahka medicinska tunika, z različnimi motivi živih barv bo zagotovo popestrila vaš delovnik in razvedrila marsikaterega pacienta. Tunika z živahnim vzorcem pisanih metuljev, ljubkih sovic ali priljubljenih src ima v-izrez, kratke rokave in dva žepa.

Svojo lahko naročite tukaj. Če bi radi tuniko pred nakupom tudi poiskusili, pa se lahko oglasite v naši trgovini na Viru pri Domžalah.

 

Povezane vsebine: 

Povezane novice

Kako izbrati obutev s katero boste hkrati modne in zaščitene pri delu?

Dobra obutev na delovnem mestu je izredno pomembna. Če ste na delu veliko na nogah, to seveda že veste. Povprečen človek na dan naredi približno 10.000 korakov. Če upoštevate to, je enostavno videti, kako lahko čevlji, ki se ne prilegajo pravilno, povzročijo škodo na stopalih. Zato ni vseeno, kakšno obutev nosite na delovnem mestu.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih