Kaj pomeni oznaka CI pri zaščitni obutvi?

Kaj pomeni oznaka CI pri zaščitni obutvi?

Nekateri zaščitni delovni čevlji imajo poleg standarda EN ISO 20345 oznako CI. Ampak kaj to pomeni? CI je kratica, ki označuje angleški besedi "Cold Insulation", ali slovensko - izolacija proti mrazu. Več o tej oznaki si lahko preberete v našem blog zapisu spodaj.

KAJ POMENI OZNAKA CI?

Kaj pomeni, če je vaš delovni čevelj označen z oznako CI? CI je pri zaščitni obutvi oznaka, ki pomeni »Cold Insulation« ali slovensko, izolacija proti mrazu. Zaščitni delovni čevlji s to oznako so preskušeni za delo v hladnih pogojih in zagotavljajo izolacijo proti mrazu za 30 minut pri -20 ℃.

 

 

KAKO SE PREIZKUŠA 

Preskusna metoda CI vključuje postavitev celotnega čevlja v hladno komoro, temperaturna sonda pa meri znižanje temperature v notranjosti čevlja. Ta simulacija meri toploto, ki se ohrani v delovnem čevlju v hladnih razmerah. Standardni preskus je nastavljen na -17 °C (z dovoljenim odstopanjem 2 °C), znižanje temperature v notranjosti pa mora biti manjše od 10 °C. Ta preskus se lahko modificira do -40 °C z enakimi parametri znižanja temperature. Ta oznaka pomeni, da je obutev certificirana za ohranjanje toplote nog v hladnih razmerah in je idealen standard za določanje v hladnejših mesecih.

 

 

V KATERIH PRIMERIH JIH JE TREBA UPORABITI?

  • če morate pri svojem delu vstopiti v hladilnice
  • pozimi, ko je zelo mrzlo
  • pri delu, kjer so pogoste drastične temperaturne spremembe

 

 

ZAKAJ SO VAŠA STOPALA MRZLA? IN KAJ SE ZGODI Z VAŠIMI STOPALI, KO POSTANEJO PREHLADNA?

Mrzla stopala povzročajo številne težave, najboljši nasvet pa je, da najprej nosite pravilna oblačila, nogavice in obutev, saj ko so stopala enkrat mrzla, jih je težko znova ogreti.

 

Pomembno je vedeti, da je občutek hladnih stopal eden od normalnih odzivov telesa na nižje temperature. Ko ste v mrzlem prostoru, vaše telo skrči krvne žile v okončinah, da bi zmanjšalo toploto, ki jo telo izgublja. Osredotoča se na ohranjanje toplote in pretoka krvi okoli vitalnih organov in najpomembnejših delov telesa, tj. možganov in srca. Če ste dlje časa na nizkih temperaturah, lahko zmanjšan pretok krvi povzroči zmanjšano nasičenost nog s kisikom, zaradi česar lahko dobijo modrikasto barvo.

 

Če so vaša stopala premrzla, lahko poslabšate obstoječe težave s stopali, kot je plantarni fasciitis (in drugi simptomi bolečih stopal), ter zmanjšate prekrvavitev. Pride lahko celo do omrzlin ali ozeblin.

 

 

V naši ponudbi so med drugim tudi zaščitni delovni čevlji z zaščito pred mrazom, pogledate si jih lahko tukaj. Obiščete nas lahko tudi v naši trgovini na Viru pri Domžalah, kjer si izdelke na zalogi lahko ogledate tudi v živo. Za vsa vaša vprašanja pa smo vam na voljo na info@utg-vodnik.si ali na 01 724-82-58.

 

 

 

 

Povezane vsebine: 

Povezane novice

Če ste pri svojem delu veliko na terenu ali delate zunaj na prostem, je skoraj neizogibno, da vas kdaj pa kdaj ujame tudi dež. Ko vas ujame naliv, se verjetno običajno vrnete domov in snamete mokre nogavice ter opazite par stopal, ki so zaradi vode vsa pomečkana. Vodoodporni delovni čevlji so ključni za preprečevanje tovrstnih situacij.

Kaj so protizdrsni čevlji in kako delujejo?

Ste vedeli, da protizdrsen podplat na kakovostni obutvi zmanjšuje občutek utrujenosti? Ja, prav ste prebrali - mišice v našem telesu se bolj naprezajo, če je vaš korak nesiguren in morate paziti, da vam ne zdrsne. To je sicer komaj opazno, vendar verjemite, da boste po celem dnevu na nogah opazili razliko. Preberite si kakšne teste morajo prestati čevlji, da jim lahko rečemo protizdrsni in kako delujejo.

Če ste na svojem delovnem mestu pogosto izpostavljeni mrazu ste verjetno dobro seznanjeni s toplimi oblačili. Pa veste, da vsako toplo oblačilo še ne ustreza pogojem, da bi jim lahko rekli oblačila za zaščito pred hladnimi okolji? V nadaljevanju si lahko preberete kakšne teste morajo oblačila prestati, da pridobijo ta naziv.

Standard EN 511:2006 - Za zaščito vaših rok pred mrazom

Veste, kako poiskati rokavice, ki bodo vaše roke učinkovito in brezhibno zaščitile pred mrazom? Preberite naš blog zapis o tem kaj pomeni standard EN 511:2006 in kakšna testiranja prestajajo rokavice, da ga dosežejo.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih