Kako izbrati najboljšo zaščitno čelado za vroče poletje

Kako izbrati najboljšo zaščitno čelado za vroče poletje

Prekomerna vročina lahko resno ogroža varnost delavcev, zlasti tistih, ki delajo na prostem v gradbeništvu, naftni in plinski industriji, kmetijstvu in podobnih panogah. Če njihovo telo ne more sproščati toplote tako hitro, kot se ta nabira, se lahko delavci soočijo s številnimi zdravstvenimi tveganji, kot so utrujenost, omedlevica, težave s srcem in ožiljem, slabša presoja in drugi simptomi bolezni, povezanih z vročino.

 

 

Eden od ključnih vidikov za delavce na prostem poleti je zaščita glave. Glede na nedavne študije je barva plastičnega dela zaščitne čelade dejansko neposredno povezana z vročino, ki vpliva na telo. Ta vodnik pojasnjuje tri ključne korake, ki vodjem varnosti pomagajo pri izbiri pravih zaščitnih čelad za zaščito delavcev na prostem v najbolj vročih mesecih leta.  (Informacije družbe Honeywell)

 

 

1. OCENITE TVEGANJE ZARADI VROČINE

Po podatkih Uprave za varnost in zdravje pri delu (OSHA) so lahko že temperature od 22 °C nevarne za delavce, ki se naprezajo. To pa zato, ker temperatura zunanjega zraka - podatek na termometru - ne pove celotne zgodbe o tveganju zaradi vročine. Drugi dejavniki, ki k temu prispevajo, so neposredna sončna svetloba, relativna vlažnost in sevalna toplota, ki se odbija od vode, oken ali kovinskih konstrukcij.

 

Zato pri ocenjevanju nevarnosti vročine za delavce na prostem upoštevajte, da so lahko delavci še vedno ogroženi, čeprav se zdi temperatura okolice prijetna.

 

 

2. IZBERITE ZAŠČITNO ČELADO SVETLE BARVE

Vse zaščitne čelade odbijajo, absorbirajo in prepuščajo nekaj infrardečih sončnih žarkov. Žarki, ki se absorbirajo skozi lupino, se ujamejo in povečajo temperaturo okoli delavčeve glave. Temperaturo zvišujejo različni dejavniki, med drugim kot sonca, količina vetra, temperatura okolice in barva zaščitne čelade.

 

Honeywell je testiral vpliv barve na temperaturo, ki ji je izpostavljen delavec. Enake zaščitne čelade različnih barv so namestili na glave lutk v nadzorovanem okolju, ki je bilo nastavljeno tako, da je spominjalo na topel poletni dan. Zaščitne čelade so bile nato izpostavljene infrardeči toplotni svetilki, ki simulira sonce. Termoelemente so namestili na zunanjo stran plašča zaščitne čelade in v notranjost plašča, tik nad glavo lutke. Honeywell je ugotovil, da se je v okolju s temperaturo 32 °C temperatura pod lupino zaščitne čelade (zrak, ki mu je delavec dejansko izpostavljen) gibala od 44,2 °C do 50,2 °C.

Ugotovili so torej, da je lahko zunanja lupina čelade, odvisno od barve, za 15 stopinj toplejša od temperature okolice, medtem ko je temperatura v notranjosti čelade lahko za več kot 30 stopinj višja od temperature okolice. Jasno je, da lahko izbira svetle barve zaščitne čelade pri visokih temperaturah močno vpliva na zdravje in varnost delavca.

Kako barva zaščitne čelade prispeva k tveganju zaradi vročine? Honeywellove študije kažejo, da je v vročem okolju  temperatura okoli delavčeve glave najnižja pri zaščitnih čeladah bele barve in najvišja pri zaščitnih čeladah oranžne ali zelo vidne rumene barve.

 

Honeywell je te rezultate ponovil tako, da je v toplih, sončnih okoljih po vsem svetu postavil več zaščitnih čelad glave lutk. Poskusi s sončno svetlobo so zagotovili podatke, ki so bili skladni z našimi nadzorovanimi preskusi.

 

Če povzamemo, je bila glava pod svetlimi zaščitnimi čeladami bistveno hladnejša kot pod temneje obarvanimi zaščitnimi čeladami. Zanimivo je, da se je najslabše obnesla oranžna barva, ki je omogočala infrardečim žarkom prodiranje skozi lupino in ustvarjala najvišjo temperaturo v zračni vrzeli okoli delavčeve glave. Bela barva je bila v primerjavi z vsemi drugimi barvami ugodna, zato je idealna barva zaščitne čelade, ki pomaga zmanjšati toplotno tveganje. V celotnem spektru je dober način za izboljšanje varnosti delavcev v vročini zamenjava temnejših zaščitnih čelad s svetlejšimi barvami.

 

 

3. IZBERITE ZAŠČITNO ČELADO Z ZRAČNIKI (VENTED)

 

 

Zaščitne čelade z zračniki so optimalne za delo v vročih poletnih dneh, saj učinkovito izboljšujejo pretok zraka ter odvajajo toploto, s tem pa zmanjšujejo tveganje za pregrevanje telesa. Poleg tega prispevajo k večjemu udobju in produktivnosti delavca ter zmanjšujejo možnosti za toplotne poškodbe, kar skupaj povečuje varnost na delovnem mestu.

 

Specialisti pri UTG Vodnik d.o.o. vam z veseljem pomagamo z optimalno izbiro najbolj primerne zaščitne čelade ali ostale zaščitne opreme za vaše potrebe. Zavezani smo, da vam pomagamo izpolnjevati zahteve glede skladnosti, zmanjšati število poškodb in pomagati zaščititi varno počutje vaše delovne sile. Del naše ponudbe zaščitnih čelad is lahko pogledate na tej povezavi, več pa si lahko ogledate v naši trgovini na Viru pri Domžalah.
Pokličite na telefonsko številko 01 724 82 58 ali pa nam pišite na info@utg-vodnik.si in skupaj bomo našli rešitev, ki bo najbolj primerna za vas ali vaše zaposlene.

 

 

 

Povezane vsebine: 

Povezane novice

Veliko število poškodb oči in glave na delovnem mestu bi lahko preprečili, če bi zaposleni nosili ustrezno zaščito. Žal pa se še posebej zaščitna očala pogosto ne uporabljajo zaradi težav s prileganjem in udobjem. Mi imamo za to rešitev - preberite, kako z eno potezo kar najboljše zaščitite glavo in oči sebe ali vaših zaposlenih.

 

 

 

Varnost je bila vedno zelo pomembno vprašanje v vseh industrijskih dejavnostih, tako v gradbeništvu, kot tudi drugje. Navsezadnje to ni običajno pisarniško delo in zahteva nekatere previdnostne ukrepe.  Bolje, kot so delavci opremljeni, manj je možnosti za nesreče in poškodbe na gradbišču.

Učinkovitost zaščite - Trda kapa vs. čelada?

Poškodbe glave so pogosto resne in prepogosto ogrožajo življenje. Pri delu v nevarnih panogah je pomembno, da ste vi in vaši zaposleni zaščiteni z določeno obliko zaščite glave, kot sta trda kapa ali zaščitna čelada. Zaščitna čelada je povsem druga vrsta osebne varovalne opreme kot trde kape in imajo drugačne varnostne funkcije, zato je pomembno, da razumete razlike med njima. Kakšna je torej razlika med varnostno trdo kapo in zaščitno čelado?

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih