Kakšna je razlika med odsevnimi in viskovidnimi zaščitnimi oblačili?

Kakšna je razlika med odsevnimi in viskovidnimi zaščitnimi oblačili?

Če je varnost  vaša prednostna naloga, vendar vas ne obvezujejo evropski standardi za zaščito pri delu, kaj potem storiti? V tem primeru imate dve možnosti: Lahko izberete oblačila z izboljšano vidljivostjo ali pa povečate varnost in izberete oblačila z visoko vidljivostjo. Preberite, kaj je za vas bolje.

 

OBLAČILA S POVEČANO VIDLJIVOSTJO

Kaj je izboljšana vidljivost? Preprosto povedano, je to vsako oblačilo, ki je opremljeno z odsevnim trakom ali kakšnim drugim odsevnim elementom v kakršni koli postavitvi in ne ustreza standardu za visokovidnost EN ISO 20471. Oblačila s povečano vidljivostjo so namenjena tistim, ki delajo na območjih z manjšim tveganjem, vendar še vedno želijo dodatno vidnost. To lahko opazite pri številnih delavcih na številnih področjih, ki svojim delovnim oblačilom dodajo odsevni trak ali kakšen drug odsevni element. Za razliko od visoke vidljivosti za povečano vidljivost ne veljajo nobeni standardi.  

 

 

OBLAČILA Z VISOKO VIDLJIVOSTJO

Oblačila visoke vidljivosti oziroma visokovidna oblačila pa se od oblačil s povečano vidljivostjo razlikujejo predvsem v tem, da morajo izpolnjevati posebne standarde EN ISO 20471.  Oblačila visoke vidljivosti so razdeljena na različne vrste in razrede glede na stopnjo povečane vidljivosti.  Vsaka vrsta oblačil v okviru visoke vidljivosti mora ustrezati določeni najmanjši površini (m2) materiala ozadja in najmanjši površini (m2) odsevnih trakov. Material ozadja mora obvezno vsebovati eno od treh fluorescenčnih barv in odsevne trankove. V standardih za visokovidne znake so odobrene tri barve materiala: fluorescentno rumena, oranžna in rdeča. Več o oblačilih z visoko vidljivostjo si lahko preberete v našem blog zapisu.

 

 

KAJ JE TOREJ BOLJE?

Kaj je boljše – visokovidna oziroma Hi-Vis oblačila ali odsevna oblačila? Odvisno od načina uporabe lahko razlika določi raven varnosti uporabnika v razmerah slabe vidljivosti. Poznavanje te razlike je nujno.

 

Fluorescenčni material pri visokovidnih delovnih oblačilih vsebuje pigmente, ki pretvarjajo svetlobo in so namenjeni izboljšanju svetlobe v vidnem spektru, tako da od tkanine odbijajo dodatno svetlobo. Zato je zelo vidna ali fluorescentna oblačila bolje uporabljati tam, kjer je prisotna višja raven UV-svetlobe – to je predvsem podnevi. Ker ima umetna svetloba zelo majhno količino UV-svetlobe, fluorescentna oblačila ponoči ne koristijo.

 

Odsevni materiali pa skoraj vso svetlobo, ki pade na tkanino, odbijejo nazaj proti viru svetlobe. To omogoča večjo vidljivost, vendar le v območju, ki je poravnano z virom svetlobe - na primer z voznikovega vidika neposredno za njegovimi žarometi. To pomeni, da zaščitna delovna oblačila zgolj z odsevnimi elementi podnevi ne bodo naredila razlike v vaši varnosti podnevi, saj bodo odsevala svetlobo le v temi.

Pokazalo se je, da tako oblačila visoke vidljivosti kot odsevna oblačila ob pravilni uporabi izboljšujejo varnost v razmerah slabe svetlobe. Kombinacija oblačil visoke vidljivosti z odsevnimi trakovi in dodatki poveča varnost uporabnika tako pri rekreaciji kot na delovnem mestu.

 

 

POVZETEK

Razlika med odsevnimi in visokovidnimi oblačili je predvsem v stopnji zaščite oziroma vidnosti, ki jo oblačila ponujajo. Visokovidna oblačila ustrezajo evropskemu standardu za visokovidnost EN ISO 20471 in zagotavljajo vidnost uporabniku podnevi in ponoči. Podnevi večjo vidljivost ponuja fluorescenčni material, ponoči pa odsevni trakovi.


Oblačila s povečano vidljivostjo pa ne zadoščajo stadardu EN ISO 20471, vendar kljub temu zaradi odsevnih elementov povečujejo vidljivost uporabnika. V večini primerov pa oblačila s povečano vidljivostjo nimajo fluorescenče podlage, zato vas v resnici bolj vidne naredijo le ponoči, ne pa tudi podnevi.

 

Skratka, če ste v dilemi, katero možnost izbrati, vam vedno svetujemo tisto bolj varno. V kolikor ste pri delu izpostavljeni tveganjem zaradi slabe vidljivosti, izberite delovna visokovidna oblačila s stadardom EN ISO 20471, saj vam ta zagotavlja optimalno vidljivost in s tem večjo varnost za vas ali vaše zaposlene.

 

V podjetju UTG Vodnik jemljemo varnost vsake svoje stranke zelo resno. Zato se trudimo, da imamo na voljo le najkakovostnejša odsevna in visokovidna delovna in vrhnja oblačila. Prizadevamo si, da bi oblačila, ki jih izberete za zaščito, dosledno, zanesljivo in čimbolj cenovno ugodno zagotavljala najvišjo raven zaščite. 

 

Našo celotno linijo oblačil visoke vidljivosti in odsevnih oblačil si lahko pogledate tukaj. Obiščete nas lahko tudi v naši trgovini na Viru pri Domžalah, kjer si izdelke na zalogi lahko ogledate tudi v živo. Za vsa vaša vprašanja pa smo vam na voljo na info@utg-vodnik.si ali na 01 724-82-58.

 

 

 

Povezane vsebine: 

Povezane novice

Kaj pomeni standard EN ISO 20471 za oblačila z visoko vidljivostjo?

Delovna oblačila visoke vidljivosti so ključna zahteva v panogah, kjer je nujno potrebna dobra vidljivost delavca. Glavna naloga visokovidnih oblačil je, da uporabnik s pomočjo njih izstopa iz ozadja, tako da je dobro viden z vseh zornih kotov. S tem se zmanjša tveganje za nesreče v potencialno nevarnih situacijah. Ker imajo oblačila visoke vidljivosti tako pomembno vlogo pri varnosti delavcev, je pomembno, da imajo ta oblačila certifikat EN ISO 20471.

Če ste na svojem delovnem mestu pogosto izpostavljeni mrazu ste verjetno dobro seznanjeni s toplimi oblačili. Pa veste, da vsako toplo oblačilo še ne ustreza pogojem, da bi jim lahko rekli oblačila za zaščito pred hladnimi okolji? V nadaljevanju si lahko preberete kakšne teste morajo oblačila prestati, da pridobijo ta naziv.

Zakaj je pametno nositi zimsko kapo?

Glava je eden bistvenih delov telesa. Če je ne zaščitite, vas lahko ujame mrzel veter, ki piha skozi ušesa. Prav tako se lahko zgodi, da bo na vašo glavo padal sneg ali dež, ko boste na poti. Nihče ne mara biti bolan. Zakaj bi torej tvegali, kajne? V nadaljevanju pojasnilo, zakaj morate pozimi zaščititi glavo.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih